18.4.08

A cidade maravilhosa

No hi ha una millor descripció de Rio de Janeiro que el de Cidade Maravilhosa, no havia vist mai a la meva vida una ciutat de 7 milions d'habitants rodejada d'una natura tant exuberant com la que hi ha a Rio. És com estar dins un parc natural amb una ciutat dins. De fet, està rodejada de parcs naturals com el de Barra da Tijuca.

És com posar les muntanyes de Montserrat al mig de la selva i amés convertir-ho en una capital mundial. La història hi és present amb una personalitat pròpia tant marcada, doncs havien estat l'unica capital d'un imperi que no estava a l'hemisferi nord, va ser la capital del Imperi portuguès i l'emperador s'hi establí després de la inavisó napoleònica i després ho convertí en la capital.
Amb temperatures dolces tots l'any, platges més que generoses,i ambient festiu a dojo. Les platges actuen com a grans espais lúdics de la ciutat i els carioques hi practiquen tot tipus d'esports, són autèntics espais socials. Hi pots veure les escoles de futbol base de tots els equips més importants de Rio, com el Flamengo, Fluminense, el Botafogo...i també d'altres esports com Volei o el futbolei. Puc entendre molt bé que jugadors com Romário o Ronaldo, carioques tots dos tinguin la famosa "saudade", una paraula difícil de traduir però que podríem definir com "nostàlgia per tornar a casa"... especialment un cop han omplert bé la bosa!
Pujar al Pao de Açucar, enfront del mar i davant la badia de Rio, pots veure-hi amb claredat la bona idea que varen tindre de posar-hi un telefèric amb una parada, val la pena passar-hi unes hores mirant el mar, i veient-hi la dimensió de la ciutat.
Però si hi ha un lloc on de veritat pots veure i viure la ciutat, aquesta és el Crist Redemptor, aquí sí que tens la ciutat als teus peus, pots veure-hi tots el barris i també totes les fabeles d'aquesta ciutat incomparable. S´hi puja amb un trenet cremallera que et porta al cim del "Morro" dins un parc natural, on s'hi poden veure monos saltant d'entre la vegetació de la selva, hi tot això sense sortir de la ciutat! Si amés tens sort que faci bon dia...és la perfecció.
Els barris més moders són també excepcionals, així Copacabana i Ipanema hi pots trobar-hi les botigues més exclusives i els restaurants més glamurosos. Aquests barris foren construits a principis de segle XX com eixample de la pròpia ciutat i nous barris per les clases més benestants.Avui dia encara és així.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola!

He llegit el teu comentari al bloc del Manifest de Xàtiva. Hi ha uns quants "Gironés" a Xàtiva, però per desgràcia se sol pronunciar "jironés" (a la castellana). Fa algun temps alguna gent no sabia ni el que volia dir el cognom, ja que que Girona era Gerona. Hi ha un arquitecte que em sembla que treballa per a l'ajuntament amb aquest cognom. També supose que pots trobar-ne en les pàgines blanques. Sort