26.10.09

Referèndum d'Autodeterminació


Estic content per que crec que l'oportunitat de fer uns referèndums d'autodeterminació des de la societat civil pot ser un dels grans camins que tenim per tal d'esdevenir independents.

Actualment, hi han dues nacions al món, molt properes a l'independència, una és el Quebec, ja ho han probat vàries vegades i hi estan molt aprop.

L'altre és Escòcia, on l'SNP (Scotish National Party) amb un programa independentista ha guanyat les eleccions, tot i que no per majoria absoluta, ara tenen convocat un referèndum pel 2010. Tot això, de forma civilitzada i amb un Regne Unit que no hi posarà excessius pals a les rodes...

Particularment tinc la teoria, que un èxit del SNP a Escòcia, és a dir que aconseguís la independència, que pot perfectament ser, obriria el meló de les nacions sense estat de l'Europa Occidental on de forma immediata s'hi podrien colar, Escòcia, Quebec, Flandes, Euskal Herria, i Catalunya.

Aquests Referendums que s'han iniciat a nivell local,és fonamental que tinguin una participació elevada per demostrar internacionalment que ho volem, només cal veure l'amplia repercussió que va haver-hi a nivell internacional, i no oblidem que era per un poble petit, el ressó d'un èxit a una ciutat com Girona, o una comarca com Osona, o municipis grans del Maresme com Premià de Mar o el Masnou, o Manres i Sant Cugat,podrien ajudar definitivament a internacionalitzar la qüestió catalana.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola, què tal?
Dues coses...vigila les faltes d´ortografia, per favor. I no em poses Quebec a l´Europa Occidental, per favor.

Gràcies.

Un ibèric.