10.2.08

L'Esculapi

El mes vinent, en concret el 23 de març, serà el centenari de l´inici de les excavacions d'Empúries, per part de l'arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch. Aquests treballs de l'arquitecte mataroní portaren al descobriment, dins una cisterna de l'Esculapi d´Empúries.Descobriment aquest considerat com la figura clàsica més ben conservada de la mediterrània occidental amb més de 2.200 anys d´antiguitat.
Encara avui no hi ha la certesa de quin Deu és,si l´Esculapi pels romans o Asclepi pels grecs, Déu de la medicina o Serapis divinitat egipcia,sigui qui sigui,ara ja restaurat retornarà a casa seva,el fet del retorn cal considerar-lo, no només una gran notícia pels empordanesos, sino també per la cultura en general. El millor lloc per exposar el patrimoni, és sens dubte on aquest es va generar, sempre que es pugui conservar en condicions òptimes com és el cas MAC a Empúries.

Aquest descobriment va ser possible gràcies al context polític, social i cultural que vivia Catalunya en aquells moments en plena explosió del Modernisme, moviment multidisciplinar que va portar Catalunya a l'avantguarda mundial, alhora que Espanya vivia en la seva depressió per la pèrdua de les darreres colonies, que en literatura s´anomenà com generació del 98.Aquesta troballa pot considerar-se com l´inici del retorn al neoclacissisme, moviment antagònic amb el modernisme.

És aquesta la del retorn, una gran notícia, que esperem pugui anar tenint continuïtat i sigui possible anar acostant el patrimoni al territori que el va veure nèixer.