13.2.08

Generacions robades


A Austràlia fins el 1960, es va produir el que podríem denominar com un autèntic genocidi amb els pobles aborígens. Hi ha el que s'anomena com "Stolen Generations" o generacions robades. On els nens aborígens, eran separats de les seves famílies i adoptats per famílies blanques, o enviats a institucions especials per donar-los una educació igual a la del blancs. Això va ser així amb la implicació de quasi tot els estaments polítics, religiosos i socials australians.

Ara el president del país,Kevin Rudd socialdemòcrata, ha demanat oficialment disculpes per allò que va passar amb el missatge "Sorry, the first step" és a dir, perdó, és el primer pas; amb aquesta acceptació de culpes Austràlia comença a corregir allò que fa avergonyir-los com a país, malgrat que el lider conservador de l'oposició no ho cregués necessari. Després d'aquest primer pas és clar que n'han de vindre d'altres com indemnitzacions, potenciació de les cultures indígenes, estatus social...etc

Aquesta és una lliçó que caldria aplicar-nos i malgrat que els qui governen avui no són qui van protagonitzar aquests fets, si que en son responsables institucionals, ja que la institució (estat) és la mateixa. Això en el nostre cas, tindria de ser aplicable als processos sumaríssims que es van produir durant el franquisme i les represàlies a les famílies del ejercito rojo i per descomptat també amb l'afusellament del President Companys.